Oczywiście witaminy, minerały, zioła nie są „czarodziejskimi pigułkami” w walce, jaką toczymy z chorobami, ale trudno jest w dzisiejszych czasach nie myśleć o nich w taki sposób. Coś, co pomaga nam przedłużyć życie i utrzymać młody wygląd, uchronić się przed nowotworami i chorobami układu odpornościowego i ma leczące bądź uzdrawiające działanie oraz pobudza siły witalne, z całą pewnością zasługuje na miano „czarodziejskiego” lub „cudownego”.
Gdy kilkadziesiąt lat temu zdano sobie sprawę z leczniczych i uzdrawiających właściwości witamin i składników mineralnych, świat oszalał na ich punkcie – zaczęła się swoista moda. Pojawiły się opinie, że przyjmowanie różnych witamin i minerałów może stanowić panaceum na każdą chorobę i dolegliwość.
Rewelacyjne odkrycie naukowe ostatnich lat ponownie wzbudzają żywe zainteresowanie tymi mikroskładnikami odżywczymi nazywanymi suplementami odżywiania, bowiem preparaty witaminowo – mineralne i ziołowe uzupełniają to, czego nie możemy już mieć w odpowiedniej dawce na talerzu, inaczej mówiąc uzupełniają odżywianie. Oczywiście, nie wyleczą nam wszystkich chorób, ale są bardzo pomocne i skuteczne w terapii prawie każdej jednostki chorobowej.
Stosowanie suplementów nie może stanowić substytutu prawidłowego odżywiania się, jedynie jego uzupełnienie. Dla kogoś kto jest zwolennikiem leczenia i zapobiegania chorobom dzięki wykorzystaniu potencjału natury, nie powinien być zaskoczeniem fakt, że nauka absolutnie nie może z nią konkurować w zakresie różnorodności, wszechstronności i możliwości terapii leczniczych. Dlatego poleca się suplementy odżywiania wytworzone z naturalnych, a nie syntetycznych surowców.Takie witaminy i minerały są zupełnie inaczej przyswajalne przez nasz organizm.
Dobierając preparaty uzupełniające należy pamiętać, że nasz organizm jest przystosowany tylko do łącznego wykorzystywania składników odżywczych. Najlepszą formą uzupełnienia codziennego pożywienia jest zapewnienie dodatkowych, niewielkich ilości białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, włókien roślinnych i ziół. Zaletą takiej diety jest odblokowanie mechanizmu wchłaniania, przez co zjadane pożywienie może być w pełni wykorzystane, a toksyny wyrzucone.W efekcie wzrasta przepływ potencjału elektrycznego na błonie komórkowej . Następuje wzrost energii komórki, która ponownie łatwiej przyswaja składniki odżywcze, bez problemu usuwa toksyny, wytwarza jeszcze większą ilość energii, powodując, że nasze organy lepiej pracują. Przy takiej diecie lepiej czujemy się i wyglądamy, skuteczniej likwidujemy przyczyny powstawania wielu chorób cywilizacyjnych oraz uciążliwą nadwagę. Mając dobre samopoczucie zaczynamy rozumieć i kochać zasadę zdrowego stylu życia.
Nasze ciało doskonale wie, co jest dla niego najlepsze, to tylko my zatraciliśmy instynkt samozachowawczy, nie zwracając uwagi na wołanie naszego organizmu.